residential

Woolloomooloo Apartments taking shape

 

A series of gardens, private and shared, presented an exercise in careful media and plant selection. All gardens are over structure, with vertical planting featuring throughout, and were developed in close conjunction with architects McGregor Westlake. After several months, the planting is adapting well to the conditions.

Forest Edge Garden wins National Award of Excellence

Our Forest Edge garden was recognised at the AILA National Awards last week, and was the recipient of the AILA National Gardens Award of Excellence. The jury stated:

‘Design restraint is an important tool in the landscape architecture profession, and Forest Edge uses this tool to perfection. The approach has been to bring together the site’s geology, flora and aspect, along with the transitional patterns of fire and drought, to deliver a garden that draws its aesthetic appeal from the landscape in which it sits. The design focuses on resilience, from careful species selection to careful water management regimes.

Forest Edge maintains all the usual elements of a residential garden, but it delivers these in a way that brings long-term appreciation of the wider landscape and a desire to manage and protect its delicate ecological attributes.’

shifting stone – Forest Edge Garden

We have had the pleasure of working on this site for three years and while our role was completed in mid 2013 the site continues to evolve and change. JILA, together with Jonathan Temple (Architect), David Harris (Australian Bushland Restoration), Danny Smith (Builders) and Bates Landscapes, implemented a design based on minimal site impact. Softworks were undertaken with a program for seed collection and transplanting from site, use of endemic species and reuse of the site topsoil seed banks. Hardworks involved the experimental use of sandstone ‘roughbacks’ as terrace walls and waste stone offcuts for paving, requiring complex choreography on-site.

revegetation through seed collection, propagation and transplanting from site

expanded dam – works to improve and naturalise edge

sandstone ‘roughbacks’ establish 3 terraces down to the pool

hand selected bluestone and granite stoneyard waste forms a patchwork paving between buildings

Photography by JILA